tisdag 29 september 2009
Piaget sa att kunskap kommer till gen...
Piaget sa att kunskap kommer till genom människans egna handlingar fysiska/mentala. Människan konstruerar sin egen kunskap (konstruktivism). Detta kan man inte tro, men när man tänker efter så allt man varit med om blir till en sorts kunskap.
För att man skall känna sig lycklig är det viktigt med variation skriver dem i boken. Det är nog sant om man alltid skulle vara lycklig skulle det nog inte vara så roligt, man gläds nog inte på samma sätt som när man är lycklig ibland eller för det mesta.
Det togs även upp från den turkiska byn där alla hade ont i magen. När man har magont varje dag tror man väl att det skall vara så. Men dem måste blivit överraskade när dem fick höra att det var bakterier i vattnet som gjorde det. Hemskt att människor har starka vanor som gör att dem blir förblindade av andra saker. Variation är alltid viktigt för att man inte skall traska runt i gamla tråkiga vanor. Ett bra exempel på det är oftast äldre som säger att: Det har vi alltid gjort och det går inte att ändra på. Bryt gamla vanor och försök få in nya, livet blir nog roligare då. Men också för framtiden att man kan ta dem situationer som man hamnar i. Att inte det gamla hindrar dig från att lära dig nya saker.
I Hong Kong har inte elever lektion på deras hemspråk utan på engelska. För elevernas del blir det en försvåring av deras inlärning och sämre kunskap jämfört med andra elever som har lektioner på kinesiska. Läraren måste också tänka på hur han ställer sina frågor. Jag tycker att det är bra att dem lär sig engelska, men om dem inte förstår hela sammanhanget är det till ingen nytta. Därför tycker jag att dem skall kunna välja vilket språk dem vill ha undervisning i.
Det stod många intressanta saker i denna bok. Elevers inlärning kommer alltid att vara olika och lärare kommer alltid att undervisa olika. Så det gäller att man anpassar sig till den enskildes behov och gör det så att eleven får in den kunskap som den behöver.
Nathalie Staf Didaktisk samhäll
Reflektion 2
Reflektion 2
Carlgren& Marton skriver att Jan Björklund vill ha mer läxor. Jag har läst om olika undersökningar från olika år då svenska elevers resultat har blivit kraftigt försämrade än tidigare. Det är ett stort problem. Skolministern grundar nog mycket på att resultaten blivit försämrade. Jag tror det skulle hjälpa med mer läxor, just för att man får mer kunskap i olika ämnen och det leder till att eleverna blir mer duktiga och får engagera sig.
Jag läste en intressant sak angående läkares inlärnings metod. Istället för att läsa in kunskaper utgår eleverna från olika problem och löser dem på det sättet. Det är nog mer lärorikt i och med att dem får en annan sorts kunskap om ämnen.
Längre fram i boken tas det upp att politiker lägger sig i lärares arbete. Det är politikers uppgift att sätta upp läroplaner mm. Då är det lärarens ansvar att nå upp till dem målen. Politikerna sitter endast med teoretiska fakta, medans läraren använder teorin i praktiken och har kunskapen hur dem skall få eleverna att lära sig saker. Det är oftast så med många chefer att dem endast har papper på t.ex. försäljning timmar mm. Och när dem inte är ute själva på banan är det svårt att förstå hur allt fungerar i praktiken.
Dem tar också upp hur det är att jobba i en grupp med någon som är bättre än en själv. Jag skulle själv se det som en lärdom. Just för att dem som kan mer kan göra så att du själv blir duktigare och lär dig mer. Även tvärtom, det finns alltid saker man kan lära av varandra.
Något som intressant gällande hur elever tolkar ett och samma tal olika. Hur ett mattetal kan få många olika beräkningar. En själv tänker bara att så blir uträkningen, man tror inte att andra tänker annorlunda.
Några elever tog del av samma problem vid olika tillfällen och det visade sig bli skilda kvalitéer.